İri Cevizli Ev Baklavası Tarifi

Yazar: Ocak 26, 2019 1 yorum


*Bu makale, yeni yazarların makale mantığını anlaması amacıyla yazılmıştır. Örnek çalışma niteliğindedir.
İri Cevizli Ev Baklavası Nasıl Yapılır?
 Osmanlı Devleti’nden günümüze Türk kültürünün vazgeçilmezi, gerek düğünlerin, gerek bayramlarımızın olmazsa olmazı cevizli baklava her insanın tatması gereken müthiş Türk lezzetlerinden biridir. Tabii bu muhteşem Türk lezzetini, cevizli baklavayı, yapmak da her baba yiğidin harcı değildir. Cevizli baklavayı yapabilmek için işin ustasından işi detaylıca öğrenmek gerekir. Ya da size vereceğimiz bu efsane tarif ile mükemmel cevizli baklavalar yapabilirsiniz. İlkinde olmasa da denemeler sonrasında yaptığınız cevizli baklavalar misafirlerinizin damağında tat bırakacağından emin olabilirsiniz.
Baklavanın bir çok çeşidi vardır. Bunlardan en çok rağbet göreni cevizli baklavadır. Ancak baklava yerken aman dikkat edin, tadına dalıp çok çok yemeyin. Az önce söylediğim tavsiyeyi şeker hastaları uygulamalıdır. Çünkü baklavanın o küçük bir dilimi 456 kaloridir.
İri Cevizli Ev Baklavası Tarifi
Baklavanın hamuru için kullanacağımız malzemeler; 2 adet yumurta, yarım su bardağı sıvı yağ, 1 fiske tuz, 1 su bardağı süt ve aldığı kadar un. İç harcı için gereken malzemeler; 3 su bardağı iri kıyılmış ceviz. Baklavayı açarken kullanacağımız malzemeler; 2,5 kutu buğday nişastası. Şerbeti için kullanılacak malzemeler; 1 kilo şeker, birkaç damla limon suyu ve 4 su bardağı su. Baklavamızın üzeri için kullanacağımız malzeme; Yarım kilo eritilip köpüğü alınmış tereyağı.
İri cevizli ev baklavamızın yapılışı; İlk olarak hamurumuz hazırlanır. Yumurtalar, tuz, süt, sıvı yağ ve alabildiği kadar un kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur. Hamurunuzu yoğurduktan sonra yarım saat gibi bir süre dinlendirmenizi tavsiye ediyoruz. Dinlenmiş hamur daha güzel açılır. Tercihen hemen de açabilirsiniz. Akabinde dinlenmiş hamuru 4 eşit parçaya bölüyoruz. Böldüğümüz her bir parçayı da 10 bezeye bölüp toplamda 40 beze elde ediyoruz. Bezelerimizi onar onar ayırıyoruz. Her bir bezeyi nişastamız ile tabak büyüklüğünde açtıktan sonra 10 adet küçük hamurumuzu üst üste koyuyoruz ve yuvarlak tepsi büyüklüğünde açıyoruz. Tepsiyi yağlıyoruz ve açılan hamuru el yordamı ile sallıyoruz. Salladıktan sonra yufkaların ayrıldığını göreceksiniz. Yufkaları yağlamış olduğumuz tepsiye serdikten sonra çekmiş olduğumuz cevizi elimiz ile serpiyoruz. Geri kalan 30 parçaya da onar onar aynı işlemi sergiliyoruz. Her kat sonrası ceviz serpmeyi unutmayın. Baklavamızı önce dörde sonra da sekize bölüp üçgen şekiller elde ediyoruz. Eritip köpüğünü almış olduğumuz tereyağını tepsinin içindeki baklavamızın her yerine gelecek şekilde döküyoruz ve 180 derecede ısınmış olan fırınımıza tepsimizi yerleştiriyoruz. Bir buçuk saat piştikten sonra baklavamızı alıp ılımasını bekliyoruz. Ilımış olan baklavamızın üstüne ılık şerbetimizi döküp 1 geceliğine şerbeti çekmesi için dinlenmeye alıyoruz. Bir gece geçtikten sonra baklavamızı afiyetle yiyebiliriz.

İbrahim Baran Güneş

Yazar

Her insanın kendini ifade etme şekli farklıdır. Ben de kendimi yazarak ifade ediyorum. Düşünüyorum, yaşıyorum, yazıyorum. Binlerce cümlenin değil, beni ölümsüz yapacak tek cümlenin peşindeyim.

1 yorum: