1984 (Bin Dokuz Yüz Seksen Dört) - Kitap Yorumu

Yazar: Ocak 26, 2019 1 yorum


 George Orwell tarafından kaleme alınan Bin Dokuz Yüz Seksen Dört romanı tür olarak politik bir romandır. Distopik bir dünyada geçen hikayesi ile ön plana çıkmaktadır. Anti Ütopik romanlar arasında en ünlülerden biridir. Kitapta tanımlanan Big Brother kavramı günümüzde sıkça rastlanılan ve sıkça kullanılan bir kavram haline gelmiştir. Romanın Avrupa'da anıldığı isim ''Son Adam''dır. Amerika ve Birleşik Krallık'taki yayıncı 2 ülkede aynı anda satışa sunmuş ve romanın daha fazla kitleye ulaşmasını sağlamıştır. Roman, ilk olarak 1949 yılında basılmış ve bu şekilde günümüze gelmiştir. Romanın konusu az önce de bahsettiğimiz gibi politik bir konuyu ele almaktadır. Romanda geçen dünya bir anti-ütopik dünyadır. Tek parti ve totaliter bir merkezi rejim bulunmaktadır.

Bin Dokuz Yüz Seksen Dört Genel Konusu


Korku, beyin yıkama ve propaganda sistemleriyle halk ve hayat artık manipüle edilmiştir. Roman daha sonra ünlenir ve düşünce polisi, büyük birader gibi kavramları içermeye başlar. 20. yüzyılın en etkili romanlarından biridir desek yanlış olmaz. Ayrıca satış anlamında da çok başarılı olmuş ve yayıncısına mutlu etmiştir. 1984 yılında ilk olarak beyaz perdeye uyarlanan roman, İngiliz edebiyatının en ünlü ve ilk anti ütopik edebi eserlerinden biridir. İçermiş olduğu terminoloji mahremiyet ile ilgili olarak birçok tartışmada ortaya atılmış ve kalıplaşmış bir hale gelmiş bulunmaktadır. George Orwell aslında 20. yüzyıl İngiliz edebiyatı adına en önde gelen kalemlerden biri olarak bilinmektedir. Sürekli olarak etkileyici romanlar yazmaya dikkat etmiştir. Bir süre adada polis teşkilatında görev yapan Orwell, memuriyet döneminde şahit olmuş olduğu acımasız uygulamalara karşı böyle bir öfkeyi Bin Dokuz Yüz Seksen Dört isimli eserinde hicivli ve ütopik bir şekilde kaleme almış bulunmaktadır.


İbrahim Baran Güneş

Yazar

Her insanın kendini ifade etme şekli farklıdır. Ben de kendimi yazarak ifade ediyorum. Düşünüyorum, yaşıyorum, yazıyorum. Binlerce cümlenin değil, beni ölümsüz yapacak tek cümlenin peşindeyim.

1 yorum:

  1. Yaşadığımız dünyanın da bundan çok bir farkı olmadığını düşünüyor musunuz peki hiç? Sadece ülkemizde değil, tüm dünyada medya, internet, hatta teknolojiye bile gerek kalmadan geçmiş tarihi eserlerin tahribatı vs. Aslına bakarsanız hayatımız böyle.

    YanıtlaSil